Utredningen handlar dels om att påvisa överkänslighet
mot födoämnen, dels om att frikänna födoämnen
som patienten på felaktiga grunder tror sig vara överkänslig
för och då framför allt se till att patienten inte i onödan
avstår från viktiga basfödoämnen. Betydelsen av
en noggrann anamnes är därför viktigast.
För att få struktur på födoämnesanamnesen rekommenderas
frågeformulär. Detta formulär ger bl a en relativt utförlig
bild av om patienten undviker viktiga basfödoämnen (mejeriprodukter,
mjöl, baljväxter, kött, fisk och ägg; markeras med
VERSALER och samt gråa fält) och om detta påverkar vikten
ogynnsamt.
Förslagsvis kan man räkna ut Body Mass Index (BMI) som är
ett användbart mått för viktbedömning.
Formeln för BMI är: vikten (kg)/längden2 (m2).
BMI<18 räknas som ett lågt värde.
Patienter med anamnes på anafylaktiska reaktioner samt patienter
med lågt BMI och/eller patienter, som är överkänsliga
mot baslivsmedel och undviker något eller några av dessa helt,
bör remitteras för specialistbedömning.
Frågeformuläret ger även en antydan om mekanismer bakom
symtomen.
1. Födoämnen markerade med ”Br” är björkrelaterade
födoämnen. Har patienten en björkallergi med positiv pricktest/RAST
anger patienten ofta symtom framför allt från munhåla/svalg.
2. Födoämnen markerade med ”Kh” är födoämnen
som innehåller olika kolhydrater såsom fruktos, sorbitol,
laktos, stärkelse. Patienter med anamnes på colon irritabile
kan förväntas få ökade besvär av dessa födoämnen,
s k symtomgivande kolhydratmalapsorption.
3. Födoämnen markerade med ”Ca” innehåller
capsaicin och kan förväntas ge framför allt symtom från
hud och mag-tarmkanal.
4. Födoämnen markerade med ”Hf” eller ”A”
är histaminfrisättande födoämnen eller födoämnen
innehållande biogena aminer. Kan ge allergiliknande symtom från
framför allt hud och mag-tarmkanal.
5. Födoämnen markerade med ”Gr” är gråborelaterade
födoämnen och kan, hos vissa gråboallergiker, ge symtom
från olika organ.
6. Födoämnen markerade med ”Lr” är relaterade
till latexallergi och kan ge symtom från olika organ.
7. Födoämne markerat med "Grä" är relaterat
till gräsallergi och kan ge symtom från olika organ.
8. Födoämne markerat med "Kv" är relaterat till
kvalsterallergi och kan ge symtom från olika organ.
9. Födoämne markerat med "L" innehåller lektiner
som är ett kolhydratbindande protein och som kan ge symtom p.g.a.
dess histaminfrisättande effekt men även genom IgE-medierad
allergi.
10. Födoämnen markerade med ”B”, ”S”,
”Su” är födoämnen som innehåller bensoesyra,
salicylsyra och sulfiter. Kan vara naturligt förekommande eller tillsättas
i konserverande syfte. Kan i sällsynta fall ge allergiliknande symtom
hos patienter som i de flesta fall redan har en atopisk sjukdom såsom
eksem eller astma.
Tiden mellan födointag och symtom kan även ge en uppfattning
om mekanismen. Snabbreaktion talar för en IgE-förmedlad allergi.
Betydligt svårare är det att ställa diagnosen om symtom
uppträder först många timmar efter intaget eller kanske
först efter en längre tids regelbunden konsumtion av födoämnet.
Senreaktion och negativ pricktest/RAST talar mot IgE-förmedlad allergi.
Frågeformuläret ger en uppfattning om samband mellan tidsförlopp
och symtom vid födoämnesreaktion.
|